4 неща, които да съобразим при окачване на рамки

  1. Светлината – Когато избираме мястото, където ще окачим нашата картина/и трябва да имаме предвид, че някои произведения могат да се повредят от пряката слънчева светлина. Такива са например живописните пана. Ярките и светли творби е препоръчително да се окачват на странични стени, а тъмните срещу прозорец, но не в близост до него. В тесни пространства най-добре е да поставяте квадратни или елипсовидни рамки.
  2. Цветът на стената – За да се откроява нашата картина е хубаво да избираме стени с едноцветен и изчистен фон. Тапети със сложни мотиви и елементи не са подходящи, тъй като се губи фокуса. Ако все пак държите на тях, може да залепите едноцветен тапет на мястото определено за картината.
  3. Височината – Когато окачвате картина, старайте се да е между 15-25 см. над мебелите. В случаите, когато поставяте картина над диван или кресло, оставяйте такова разстояние, че да не може да я достигнете с глава или ръка опряна на облегалката на дивана. Често срещана практика при определяне на мястото на картината е на ‘’нивото на очите”. Средно това е около 1.5 метра от пода на помещението. Когато обаче става въпрос за окачване на по-малки картини, това разстояние се оказва недостатъчно. В такъв случай можете да групирате картините, за да постигнете една цялостно по-голяма и естетически издържана композиция.
  4. Подредба на стената – Обикновено при окачването на няколко картини се стремим да спазваме единна линия по хоризонталата, която минава по долната страна на всички картини или по средата на височината им. В центъра на композицията поставяме най-малката, но най-значимата и красива картина. Ако оставим много място между картините се получава едно усещане за “разпиляване”. Твърде малкото пространство пък създава ефект на ‘’задушаване” от своя страна. Старинните платна позволяват окачане с малък наклон, докато съвременните прилягат плътно до стената.